Skip to content

Christen Iversen

1779 – 1861

En arv er et ansvar, et krav er en glæde,
vort led må vi smede i slægtens kæde-

Således står der på en sten foran Tofterupgård i Starup sogn.
Her blev Christen født den 4. juni 1779.
Efter konfirmationen havde Christen plads på en gård i Sundeved,
hvorefter han blev Landsoldat i den Sleviske Kompani 7-65 i 1803-05.
I øvrigt var hans brødre Hans og Peder Iversen også samtidigt Landsoldat i Den Jydske Regimentkompani.

Omkring 1805 kom Christen til Debelgård i Fåborg sogn som gårdskarl hos fætteren gårdejer Peder Johnsen, som døde pludselig den 19. februar 1805.
Hustruen Maren Andersdatter ventede barn, som blev født den 30. marts 1805.
Inden året var omme enedes Christen og Maren om gifte sig snarest og i kirkebogen Fåborg/Nykirke står følgende; Som forlovere for velagtede ung karl Christen Iversen af Tofterup i Starup sogn, der agter at indlade sig i ægteskab med hinanden.

De blev gift den 3. oktober 1805 i Fåborg kirke af pastor Schierning Blangsted
Umiddelbart efter skulle Christen genindkaldes som soldat på grund af Englands bombardement af København og Sjælland.
Efter 18 måners tid kom Chisten tilbage til Debelgård og Maren og Christen fik 5 børn i perioden 1807-19. Marie-Lene 1807, Margrethe 1810, Iver 1812, John Peder 1815, Maren 1819. Det er Marens børn vi er nærmeste familie til.

Omkring 1813 solgte Maren/Christen Debelgård på grund af pengeombygningen og forsvinder tilsyneladende ud af billedet for et par år og da Marens søn Peder kun er 11
år, dukker op som ejer af nabogården, matr. 7a i Debel, er det noget med at undgå at betale til Statsbankerotten 1813. Det må have været Maren/Christen, der havde drevet Debelgård som bonde hele tiden omkring 1813.

I 1814 kom den kendte skolelov “Anordning for almueskolevæsenet på landet.” Efter denne blev det lokale tilsyn med skolerne pålagt Skolekommissionen, bestående sognepræsten, der fik forsædet, samtidig skolepatroner i sognet og en eller to skoleforstandere. En skolepatron var en mand, der ejede mindst 32 tdr. hartkorn eller derover og en skoleforstander var en mand valgt af Amtsskoledirektionen, en person, der var iblandt de hæderligste bønder i sognet. En sådan hæderlig bonde var Christen Iversen i 1814. Den første skolekommission i Fåborg sogn var sognepræsten Mads Schierning Blangsted, skolepatron Hans Pedersen fra Avtrup og skoleforstandere var Niels Pedersen Hejbøl fra Østergård i Fåborg og Christen Iversen fra Debelgård.

I 1826 døde Christens hustru Maren og Christen var enkemand i 2 år, før han giftede sig med Marens lillesøster Lene Marie i Fåborg kirke den 6. november 1828. Samtidigt blev stedsønnen Peder Johnsen Pedersen gift med Kirstine Marie Nielsdatter fra Rodebæk. Den 5. marts 1829 overtog Peder Debelgård og Lene Marie/Christen fik en aftægtskontrakt.

Bekræftes med begge partners underskrift i vidners overværelse, af Debel den 5.marts 1829. Underskrevet af Peder Johnsen Pedersen, Christen Iversen og vidner Hans Iversen og Iver Madsen..

Christen og Lene Marie boede resten af deres levetid på Debelgård og Christen døde den 31. oktober 1861 og der var lang tid som aftægtsfolk. Christen lånte penge ud til folk på egnen og hjalp alle børnene i svære tider, som har skrevet om andet sted. Lene Marie døde i 1867 og på dette tidspunkt var Peder og Kirstine også aftægtsfolk på Debelgård, hvor Peder/Kirstines søn Christen Pedersen havde overtaget Debelgård.